Oorlogswinter
Informatie over de auteur:
Zijn naam is Jan Terlouw. Hij is geboren op 15 november 1931. Jan Terlouw begon met schrijven door zijn vrouw. Hij verzon altijd verhaaltjes en las die voor aan zijn kinderen. Zijn eerste boek verscheen in 1970, het boek heet Pjotr. Twee jaar na de uitgave van zijn boek Pjotr, verscheen het boek oorlogswinter. De uitgever van het boek Oorlogswinter is uitgegeven in Lemniscaat in Rotterdam
Samenvatting van het verhaal:
Michiel helpt zijn ouders bij de hulp die zij aan anderen verlenen. Regelmatig komt ´oom´ Ben langs, die geen echte oom van Michiel is. Michiels vader is de burgemeester van Vlank. Op een dag bespreken Michiel en zijn buurjongen Dirk, die bij het verzet zit, het plan van Dirk om met drie anderen een distributiekantoor te overvallen. Dirk geeft Michiel een brief die hij, als er iets misgaat, aan Bertus van Gelder moet geven. Ze weten niet dat ze afgeluisterd worden.
De overval mislukt maar Michiel krijgt de brief niet op tijd naar Bertus. Bertus wordt de volgende dag opgepakt en Michiel besluit de brief te lezen. In de brief staat dat er in het bos een Engelse soldaat zit die verzorgd moet worden. De Duitsers vinden een dode Duitse soldaat en pakken een aantal mannen op die ze dreigen te doden als de dader zich niet meldt. Dat gebeurt niet en Michiels vader sneuvelt. Michiel moet nu de vliegenier verzorgen en thuis alles regelen. Hij besluit zijn zus Erica een deel van de verzorging van Jack over te laten nemen. Dirk ontsnapt uit de trein naar Duitsland en bereikt hun schuilplaats. Daar vertellen Michiel en Dirk elkaar wat ze hebben meegemaakt. De piloot, Jack, wil weg en Michiel zegt dat hij met 'oom' Ben zal gaan praten omdat die veel connecties heeft in Engeland.
Oom Ben neemt de piloot mee. Als hij in het kippenhok zit, beseft Michiel dat de enige, die Dirk kan hebben verraden, 'oom' Ben is. Michiel kan 'oom' Ben en de piloot net op tijd inhalen. Jack ontsnapt aan de dood, 'oom' Ben wordt aan het verzet uitgeleverd en Michiel gaat naar huis. Een paar dagen later wordt het dorp bevrijd.
(bron: http://www.boekverslag.nl/Verslag/Oorlogswinter/ )
Mijn leeservaring:
Ik vind het boek erg spannend, vooral dat er veel belevenissen zijn in en rondom het verhaal! De piloot die neer is gestort en in leven word gehouden, Dirk en zijn vrienden die een overval gaan plegen en dat Michiel iedere keer heen en weer moet fietsen van A naar B en op moet passen dat hij niet gesnapt word bij het verzorgen van de Engelse piloot. Er zit ook veel verschil in het verhaal, de ene keer is het spannend, de andere keer juist wat minder spannend maar meer stil (er gebeurt niks bijzonders), dat maakt het verhaal ook zo leuk! Als ik het boek een cijfer mocht geven zou ik een 9 geven, omdat het toch niet het perfecte boek is maar toch wel erg goed! Een van mijn favorieten boeken tot nu toe!
Verwerkingsopdracht:
De schrijver heeft de spanning er goed ingebracht, in het begin van het verhaal bouwt het rustig op, en daarna begint het verhaal zo zijn spannende kant te krijgen. Er zitten veel spanningsbogen in, dan zit het verhaal in een spannende maar soms ook gevaarlijke situatie, soms heeft een personage angst of woede, en soms in een gevaarlijke situatie. De hoofdrolspeler is Michiel van Beusekom, hij is 15 jaar oud, en is zoon van de burgemeester van Vlank en heeft geen belangrijke rol in het verhaal. De Engelse piloot, Michiel's zus, Dirk, oom Ben en Schafter(NSB-er) daarintegen spelen een ietwat grotere rol!
Ander slot:
Michiel word gesnapt door de NSB-er en word opgepakt en neergeschoten, de Engelse piloot Jack is nooit gevonden. Dirk en zijn vrienden zijn vrijgelaten, maar moesten een geldboete betalen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb